Bij het opstellen van de omgevingsvisie vinden wij het belangrijk dat inwoners, bedrijven en andere partijen mee denken over de inhoud. Inwoners zijn de experts en weten het beste wat er in hun omgeving en hun leven belangrijk is. Daarom is hun mening waardevol. Op deze manier is de omgevingsvisie niet alleen een visie van de gemeente, maar van iedereen!
Voorbereiding
Wij zijn begonnen met het verzamelen van wat er op dit moment gebeurt in de gemeente Veendam. Hoe ziet de gemeente eruit? Wat zijn de kwaliteiten? Welk beleid kent de gemeente en is dit beleid nog actueel? Welke nieuwe ontwikkelingen komen er op ons af? Zo brachten we in beeld welke belangrijke opgaven (uitdagingen) er zijn waar we de komende jaren mee aan de slag moeten. Dit is onder andere gedaan op basis van de dorps- en wijkagenda’s, de leefomgevingsfoto van Veendam en beleidsdocumenten.
Wijkprikker
De mening en bijdrage van de inwoners van Veendam is een belangrijk onderdeel voor het opstellen van de omgevingsvisie. Om informatie op te halen bij bewoners over wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van Veendam is de wijkprikker opgesteld. Tussen 25 maart en 1 mei 2021 konden deelnemers deze wijkprikker invullen. Ten eerste konden twee algemene vragen worden beantwoord: Waar bent u trots op als u denkt aan Veendam? En wat zou volgens u de leefomgeving van Veendam nog mooier, beter of gezonder maken? Vervolgens konden de deelnemers prikkers plaatsen op een kaart om per thema of per deelgebied gerichte input te geven voor de omgevingsvisie.
In totaal zijn er 500 reacties binnen gekomen via de wijkprikker. Deze informatie is waardevol geweest bij het opstellen van deze omgevingsvisie. Bent u benieuwd naar de uitkomsten van de wijkprikker, klik dan op onderstaande link.
Verslag wijkprikker
Online wijkprikker
Ontmoetingen
Naast de informatie die we door middel van de wijkprikker hebben opgehaald hebben we verdiepende gesprekken gevoerd met stakeholders, zoals woningcorporaties, wijkteams en de GGD Groningen. Deze ontmoetingen vonden op drie verschillende avonden plaats (18, 19 en 20 mei 2021). Tijdens de eerste avond stonden de thema’s ondernemen, buitengebied en energie centraal. Op de tweede avond hebben we gesproken over de thema’s wonen en bereikbaarheid. De derde ontmoeting stond in het teken van de thema’s sport, recreatie, leefbaarheid en gezondheid.
Tijdens deze avonden werden vragen gesteld zoals hoe ziet het buitengebied van Veendam er in 2040 uit? En wat vindt u goed en wat mist u aan de woonkwaliteit in Veendam? Aan de hand van dergelijke vragen konden de deelnemers digitaal stickers/geeltjes plakken met hun mening of input voor de omgevingsvisie. Bent u benieuwd naar de uitkomsten van deze ontmoetingen, klik dan op onderstaande links.
Verslag 18 mei
Verslag 19 mei
Verslag 20 mei
Botsingen en keuzes maken
Alle opbrengsten uit de wijkprikker en de ontmoetingen namen we mee in het verdere proces. Deze uitkomsten hebben we naast het huidige beleid en de huidige staat van de leefomgeving gezet. Zo werd duidelijk dat er botsingen ontstaan omdat we niet alles tegelijkertijd of in dezelfde ruimte kunnen realiseren. Een voorbeeld van zo’n botsing: in de woongebieden en in het centrum is meer behoefte aan groen. Tegelijkertijd staat de gemeente Veendam voor een woningbouwopgave. Waar zetten we de beschikbare ruimte voor in? We brachten alle botsingen in kaart en bespraken deze met het college van burgemeester en wethouders (6 juli 2021). Daarbij namen we ook de impactbeoordeling van verschillende alternatieven vanuit de strategische impactbeoordeling mee. Per botsing heeft het college richting aangegeven op basis van informatiebladen. Deze zijn door middel van onderstaande link te bekijken. De uitgesproken voorkeur van het college is verwerkt in deze omgevingsvisie.
Keuzebladen
Strategische impactbeoordeling
Bij het opstellen van een omgevingsvisie is het belangrijk om de effecten op de fysieke leefomgeving mee te nemen in de keuzes die worden gemaakt. Deze effecten hebben we in beeld gebracht in de strategische impactbeoordeling. Om de effecten goed te kunnen bepalen, hebben we eerst de leefomgevingsfoto (LOF) opgesteld. In deze foto kunt u de situatie in Veendam zien voor veel onderwerpen, zoals luchtkwaliteit, groen en energie. In de strategische impactbeoordeling zijn de gemaakte keuzes en ambities samen beoordeeld waarmee duidelijk wordt welke effecten de visie heeft op de leefomgeving van Veendam. In de strategische impactbeoordeling zijn daarbij aanbevelingen gegeven om de omgevingsvisie scherper te maken. Ook is advies gegeven over het omgevingsbeleid dat na de omgevingsvisie wordt opgesteld (zie ook de beleidscyclus). De stappen die we gaan zetten om de ambities waar te maken, zijn vervolgens zo concreet mogelijk gemaakt in de omgevingsvisie.
Strategische impactbeoordeling
Besluitvorming en zienswijzen
De ontwerp-omgevingsvisie is het resultaat van de inbreng uit de wijkprikker, ontmoetingen met stakeholders, ambtelijke bijdragen en de uitgevoerde botsproeven met het College van Burgemeester en Wethouders. De ontwerp-omgevingsvisie heeft van 15 september t/m 30 oktober 2021 ter inzage gelegen. Iedereen heeft in deze periode de gelegenheid gehad om op de ontwerp-omgevingsvisie te reageren. Een samenvatting van de ontvangen reacties is hieronder te vinden. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad het besluit over de omgevingsvisie.
Nota van beantwoording zienswijzen