Huidige situatie
Naast woningen zijn er in de woongebieden verschillende voorzieningen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan scholen, kinderdagverblijven, supermarkten, verzorgingstehuizen, apotheken en sportaccommodaties. De aanwezigheid van deze voorzieningen draagt bij aan een prettig woonklimaat. In de woongebieden zijn de oorspronkelijke linten van het deels beschermde stadsgezicht Oosterdiep en het Westerdiep terug te zien. Langs deze diepen staan veel mooie en oude gebouwen.
Door de aanwezigheid van groen en water wordt Veendam ook wel Parkstad genoemd. De woningvoorraad in onze gemeente bestaat voor een groot deel uit koopwoningen (62%). Het aandeel corporatiewoningen is 24%, waarvan het overgrote deel van woningcorporatie Acantus is. Zo’n 11% van de woningvoorraad betreft particuliere huurwoningen[1]. Er worden in de woongebieden drie wijken onderscheiden: Veendam Noord, Sorghvliet en Buitenwoel.
Veendam Noord is een naoorlogse wijk. De woningen rondom de Vredenrustlaan zijn gebouwd in de periode 1945-1960. Vervolgens is de wijk in de jaren ’60 en ’70 naar het oosten uitgebreid[2]. In de jaren na de eeuwwisseling zijn delen van de wijk opgeknapt. In sommige delen staat de leefbaarheid echter nog steeds onder druk, zoals rondom de Vredenrustlaan.
De wijk Sorghvliet ligt ten zuidwesten van het centrum en is ruim opgezet met veel groen- en waterstructuren. Sorghvliet bestaat uit een vijftal buurten: Scheepskwartier, Zeestratenwijk, Borgerspark, Provinciehoek en Rivierenbuurt. Elke buurt heeft zijn eigen karakter. Dit komt door de grootte van de wijk, maar ook door het feit dat de wijk niet in één keer gebouwd is. De wijk Sorghvliet is namelijk in de jaren ’60 tot de jaren ’80 in fasen ontwikkeld[3].
De wijk Buitenwoel is gelegen aan de noordwestzijde van Veendam. Deze wijk bestaat uit drie buurten: Zilverpark, Gildenbuurt en Golflaan. Het Zilverpark ligt tussen het voetbalstadion, scholengemeenschap Winkler Prins en de Buitenwoellaan en is gebouwd in de jaren ’90. Ten noorden van het Zilverpark ligt de Gildenbuurt. De bouw van deze buurt is gestart in de jaren ’80. De woningbouw is tot de jaren ’00 eerst in westelijke richting en vervolgens in noordelijke richting uitgebreid. Daarmee is de Golflaan ontstaan. Tot slot ligt aan de zuidzijde van de wijk de straat Langeleegte. Hier staan vooral oudere woningen die aan het begin van de 20ste eeuw zijn gebouwd. De Langeleegte ligt langs de Veendammerweg, de ontsluitingsweg van Veendam richting Hoogezand[4].
Toekomstperspectief
We vinden het belangrijk dat ook in de toekomst Veendammers fijn kunnen blijven wonen. We staan daarbij wel voor een aantal uitdagingen. De bevolking wordt steeds ouder (vergrijzing) en de huishoudens worden steeds kleiner. Dit vraagt om voldoende levensloopbestendige woningen en het toevoegen van twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen. Daarom gaan we aan de slag met het bouwen van nieuwe woningen en het verbeteren van bestaande woningen. Het doel is dat iedereen in Veendam een geschikte woning moet kunnen vinden die aansluit bij zijn of haar eigen wensen.
Elke wijk heeft zijn eigen identiteit en daarmee ook zijn eigen toekomstperspectief. In Veendam Noord zetten we in op een verbetering van zowel de fysieke als sociale kwaliteit van de wijk. Dit betekent onder andere dat we (in nauwe samenwerking met de woningcorporaties) woningen verbeteren of vernieuwen. Hiervoor stellen we voor het westelijk deel van Veendam Noord (gebied rond de Vredenrustlaan) Veendam Noord een wijkontwikkelplan op. De leefbaarheid in de wijk Sorghvliet is nu nog goed, maar we willen wel aandacht geven aan mogelijke achteruitgang. Tot slot vinden we dat de leefbaarheid in Buitenwoel toekomstbestendig is.
In alle wijken moet voldoende ruimte zijn voor klimaatadaptatie. Bij inbreiding van de woongebieden (zie thema wonen) wordt de ruimte niet volledig vol gebouwd, maar zullen we streefnormen hanteren. De streefnormen worden in het omgevingsplan opgenomen. De kwaliteit van het te ontwikkelen gebied staat altijd centraal.
De deelgebieden op de kaart zijn indicatief. Dit wil zeggen dat de gebieden de globale structuur van de omgevingsvisie vormen. Zoals op de kaart te zien is, is een deel van de woongebieden als lintstructuur aangegeven. Daarmee wordt duidelijk dat hier kenmerken (zoals historische bebouwing) aanwezig zijn die aansluiten bij het deelgebied lintdorpen. Het betekent echter niet dat alleen dit deelgebied van toepassing is, hier geldt namelijk ook het beleid voor de woongebieden.
[1] Cijfers uit de Woonvisie
[2] Bouwjaar woningen gebaseerd op Atlas van de Leefomgeving
[3] Wijkagenda Sorghvliet
[4] Wijkagenda Buitenwoel