Huidige situatie
De gunstige ligging van de bedrijventerreinen komt onder andere door de N33 en het spoor. Via de N33 bestaat een goede ontsluiting naar Groningen, de Eemshaven en Assen. Via het spoor is de stad Groningen bereikbaar. De ligging maakt de bedrijventerreinen interessant voor bedrijven die gericht zijn op de regio of zelfs Duitsland.
Op de waterkavels langs het A.G. Wildervanckkanaal zijn enkele grote bedrijven gevestigd. Denk bijvoorbeeld aan Nedmag, Kisuma en Groningen Railport. Deze bedrijven geven het gebied een industrieel uiterlijk. In de naastgelegen woongebieden zijn de activiteiten van deze bedrijven te horen. Aan de zuidoostzijde van Veendam liggen de bedrijventerreinen Dallen I en Dallen II. Hier zijn verschillende industrieën te vinden, zoals een afvalverwerkingsbedrijf.
Nabij het centrum, het station en de afrit van de N33 liggen de bedrijventerreinen Zwaaikom, Tradepark, Vrijheid en Lloyd. Op deze bedrijventerreinen is geen zware industrie te vinden. Hier zijn bijvoorbeeld veel kantoorlocaties, autobedrijven en groothandels gevestigd.
Door de ligging langs het kanaal is er behoorlijk wat groen en water op de bedrijventerreinen te vinden. De kans op hittestress is daardoor laag. Hittestress is de “aandoening veroorzaakt door extreme hitte, die zich uit in diverse lichamelijke klachten, waarbij mensen en dieren warmte niet kwijt kunnen”. In gebieden met veel bebouwing en verharding is de kans op hittestress hoger dan in het buitengebied. Door klimaatverandering worden vaker warme dagen verwacht, waardoor de kans op hittestress toeneemt.
Toekomstperspectief
Zonnepanelen zijn niet alleen te vinden in het zonnepark in Dallen I/Industrieweg. Verschillende bedrijven hebben zonnepanelen op hun dak liggen. We moedigen het plaatsen van zonnepanelen op daken van bedrijven aan, zodat de bedrijventerreinen verder verduurzamen. Ook willen we verduurzamen door energiebesparing of door over te schakelen naar andere energiebronnen, denk bijvoorbeeld aan waterstof.
Klimaatverandering vraagt ook om verduurzaming van de bedrijventerreinen. Met name op Zwaaikom, Vrijheid en Lloyd zien we mogelijkheden om meer groen toe te voegen, zodat we de kans op hittestress verder verkleinen.
We willen bedrijven aanmoedigen om over te schakelen naar duurzame energiebronnen. Hiervoor gaan we samenwerken met lokale partijen en gebruik maken van de ondergrondse opslag in Zuidwending. Waterstof en de opslag daarvan bieden grote kansen als duurzame energiebron voor onze ondernemers. Daarmee willen we ook nieuwe bedrijven naar onze gemeente trekken. Om de aantrekkelijkheid van bedrijventerreinen verder te verbeteren zorgen we voor een prettig werkklimaat en een betere uitstraling.
Door in te zetten op ongeveer 40 hectare extra bedrijventerrein, willen we ruimte bieden aan grotere bedrijven, onder andere op het gebied van health science. We zetten daarvoor in op het uitbreiden van de bedrijventerreinen richting het zuiden. Deze locatie aan de zuidkant van de bestaande bedrijventerreinen is gekozen omdat dit een goed bereikbare locatie is ten opzichte van de N33 en het spoor, het beste en meest logische aansluit op bestaand bedrijventerrein en de bestaande ruimtelijk-functionele structuur van de gemeente. Overigens is de provincie Groningen bezig met het uitwerken van een plan om het spoor tussen Veendam en Stadskanaal in 2026 geschikt te hebben voor personenvervoer.
Bij de uitbreiding van bedrijventerrein is het beperken van milieuhinder op de omgeving een belangrijke randvoorwaarde. Deze milieuhinder beperken we door uitbreiding enkel toe te staan wanneer dit binnen de wettelijke gestelde normen past. Daarnaast houden we oog voor de kwaliteit van zowel de bestaande bedrijventerreinen als nieuw bedrijventerrein. Dit wordt uitgewerkt in het Ruimtelijk-economisch perspectief A7/N33-regio. Dit doen we in overleg met de gemeenten Midden-Groningen, Oldambt en de provincie Groningen. In het ruimtelijk-economisch perspectief zetten we niet alleen in op de economische ontwikkeling van de regio, maar besteden we ook aandacht aan de ruimtelijke kwaliteiten zoals de natuur, het erfgoed, water en het open landschap.
Als randvoorwaarde voor het uitbreiden van het bedrijventerrein geldt dat er voldoende ruimte voor groen- en/of waterstructuren beschikbaar is. Hiermee bieden we een aangenaam verblijfsklimaat en wordt de kans op hittestress of wateroverlast verkleind. We zien daarbij met name kansen voor het verfraaien van de entree van Veendam vanaf de N33. Deze randvoorwaarde krijgt een verdere vertaling in omgevingsplan.