Veendam is klaar voor de toekomst. We bereiden ons voor op de grote uitdagingen van onze tijd, waaronder de energietransitie en klimaatverandering. Veendam kiest niet voor snelle, maar voor slimme oplossingen. Zo gaan we de komende jaren steeds meer gebruik maken van duurzame energiebronnen en passen we onze omgeving aan, zodat we bestand zijn tegen het steeds extremere weer. Nu en straks biedt Veendam ruimte om aangenaam te wonen en te ondernemen. Er is ruimte voor nieuwe woningen die ingepast worden in het woongebied. Nieuwe bedrijven gericht op de health science worden richting Veendam getrokken door het bedrijventerrein uit te breiden voor bedrijven in deze sector. Door ruimte te bieden voor deze grotere bedrijven zetten we Veendam sterker op de kaart in de regio. Zowel in de kern Veendam maar ook in de lintdorpen bieden we een aantrekkelijk woon-, werk en verblijfsklimaat.
Een plek voor iedereen
De komende jaren groeit de vraag naar woningen. Tot 2040 is er vraag naar ongeveer 820 extra woningen. We gaan op zoek naar locaties voor deze nieuwe woningen, waarbij we de voorkeur geven aan inbreiding in de huidige woongebieden en herinrichting van VAB’s (vrijkomende agrarische bebouwing). Bij de inbreiding houden we rekening met water- en klimaatverandering door (ruim)voldoende ruimte te behouden voor groen- en waterstructuren in Veendam. Hiervoor nemen we een groennorm op in het omgevingsplan. We houden daarnaast de ontwikkelingen in onze bevolking nauwkeurig in de gaten en sturen de bouw van woningen bij wanneer dit nodig lijkt. Wanneer verdere uitbreiding van woningbouw benodigd is, zal dit gebeuren op basis van de ruimtelijke structuur van Veendam.
We willen dat iedereen in de toekomst een geschikte woonruimte kan vinden in Veendam die aansluit bij de eigen behoefte. Het type woningen wat we de komende jaren ontwikkelen is gericht op de vraag van dat moment met een doorkijk naar de lange termijn. Denk aan appartementen in de huursector, twee-onder-een-kapwoningen en andere woningtypen in de koopsector. Bij deze nieuwe woningen zorgen we dat er voldoende en kwalitatief goed groen in de omgeving is.
De bestaande woningen houden we op ten minste het huidige kwaliteitsniveau. We behouden en versterken de bestaande kwaliteiten van de woonomgeving, zoals het groen en water in de wijken en de voorzieningen in de buurt. We activeren en stimuleren initiatieven om woningen te verduurzamen en/of levensloopbestendig te maken.
Ondernemend Veendam
Ondernemen, dat kunnen wij goed! Veendam is een ondernemende gemeente met veel kansen. We maken op de bedrijventerreinen, langs de westzijde van de N33, voldoende ruimte voor bedrijven om zich ook in de toekomst te kunnen vestigen en zich te kunnen blijven ontwikkelen. We ontwikkelen daarom extra bedrijventerrein om ruimte te bieden aan grotere bedrijven. De bedoeling hierbij is om in ieder geval één (en mogelijk meer) bedrijven in de sector health science aan te trekken. De uitbreiding vindt plaats richting het zuiden, aansluitend op de bestaande bedrijventerreinen. Deze locatie is goed bereikbaar ten opzichte van de N33 en het spoor. Zeker met het oog op de plannen voor de spoorlijn Veendam-Stadskanaal.
De ruimte voor uitbreiding van de bedrijventerreinen richting het zuiden sluit aan op de huidige ruimtelijke structuur van Veendam. Het beperken van milieuhinder op de omgeving is een belangrijke randvoorwaarde voor de uitbreiding. Deze milieuhinder beperken we door uitbreiding enkel toe te staan wanneer dit binnen de wettelijke gestelde normen past. Daarnaast stellen we als randvoorwaarde dat bij het uitbreiden van het bedrijventerrein voldoende ruimte voor groen- en/of waterstructuren beschikbaar is. Hiermee bieden we een aangenaam verblijfsklimaat en wordt de kans op hittestress of wateroverlast verkleind. Deze randvoorwaarde krijgt een verdere vertaling in het omgevingsplan.
In overleg met de gemeente Midden-Groningen, Oldambt en de provincie Groningen werken we aan het Ruimtelijk-economisch perspectief A7/N33-regio. De uitbreiding van de bedrijventerreinen in Veendam in zuidelijke richting draagt bij aan de economisch ontwikkeling van de regio. Daarbij zetten we niet alleen in op de economische ontwikkeling, maar besteden we ook aandacht aan de ruimtelijke kwaliteiten zoals de natuur, het erfgoed, water en het open landschap.
Op de bestaande bedrijventerreinen houden we de kwaliteit op peil. We zien daarbij kansen voor het verfraaien van de entree van Veendam vanaf de N33. Door het bieden van aantrekkelijke bedrijfsruimte blijft Veendam ook in de toekomst aantrekkelijk voor bedrijven om zich hier te vestigen.
Ondernemend Veendam is niks zonder haar midden- en kleinbedrijven (MKB) en daarom hebben we speciale aandacht hiervoor. Met name in de lintdorpen zien we kansen voor MKB door ruimte te bieden voor functieveranderingen. Door de schaalvergroting in de landbouw bevinden zich hier steeds meer vrijkomende agrarische bebouwing (leegstaande of leegkomende boerderijen en schuren, ook wel VAB’s genoemd). Door mogelijkheden te bieden voor het veranderen van de functie naar bijvoorbeeld zorg of recreatie zien we kansen. Bijvoorbeeld kleinschalige woon-zorg combinaties of bed & breakfasts. Een voorwaarde daarbij is dat de functie past binnen de ruimte en het landschap. Bovendien willen we cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en elementen behouden.
Toekomstbestendig Veendam
We maken Veendam klaar voor de toekomst door het verduurzamen van onze omgeving. Samen met de energieregio Groningen gaan we aan de slag met deze opgave. We willen Veendam verduurzamen en gebruik maken van duurzame energie. In de zonnevisie volgt de beleidsmatige uitwerking voor de invulling van zonne-energie in Veendam. Omdat we ons landschap zeer waardevol vinden, stellen we hierin voorwaarden voor de mogelijkheid om deze zonneparken te ontwikkelen. Ons landelijke karakter behouden we daarbij.
Naast elektriciteit is veel energie nodig voor het verwarmen van onze woningen en gebouwen. In de toekomst verwarmen we onze woningen niet langer met aardgas. We zetten daarom in op nieuwe vormen van warmte. In de Warmtevisie werken we uit hoe we onze woningen van het gas kunnen halen. Samen met de sociale verhuurders hebben we afspraken gemaakt zodat hun woningvoorraad in 2050 CO2-neutraal en (aard)gasloos is.
We pakken als gemeente een stimulerende en faciliterende rol bij initiatieven vanuit inwoners om hun eigen woning te verduurzamen. We informeren onze inwoners over duurzame mogelijkheden en bieden inwoners de ruimte om eigen initiatief te nemen. Voor duurzame energieopwekking bij cultuurhistorische gebouwen stellen we specifieke regels op. Daarnaast geven we ook bedrijven de ruimte om verduurzamingsmaatregelen te nemen voor hun eigen bedrijf en op eigen terrein. Zeker initiatieven rondom zonnepanelen op daken moedigen wij aan. Andere maatregelen zijn alleen mogelijk indien deze minimaal effect hebben op de omgeving, milieu en het landschap.
Tot slot willen we duurzame mobiliteit stimuleren. Er zijn steeds meer duurzame mogelijkheden zoals elektrische auto’s en deelfietsen, waar we in Veendam ook ruimte voor willen bieden. Om de overstap naar elektrisch vervoer voor de inwoners toegankelijker te maken gaan we meer mogelijkheden bieden voor laadpalen en bieden we snellaadmogelijkheden aan op strategische plekken (bijvoorbeeld bij tankstations). Hierin volgen we het beleid van de Provincie Groningen. Daarnaast wordt een mobiliteitsplan opgesteld waarin verdere uitwerking plaatsvindt van het beleid op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid.
Wat gaan we doen?
- De komende 20 jaar bouwen we circa 820 woningen in Veendam. Hiermee spelen we in op de verwachte veranderingen in de samenstelling van de bevolking. De woningbouw gebeurt op basis van inbreiding in bestaande woonwijken. Deze opgave is uitgewerkt in ons (concept) woningbouwprogramma 2021 -2026. Daarnaast actualiseren we de woonvisie en stellen we een uitvoeringsprogramma wonen op, waarin we onder andere het gewenste woningaanbod voor diverse doelgroepen verder uitwerken.
- We nemen een groennorm op in het omgevingsplan om voldoende ruimte voor klimaatadaptatie en groen te behouden.
- We zetten in op uitbreiding van de bedrijventerreinen met ongeveer 40 hectare om ruimte te bieden aan grotere bedrijven, onder andere in de sector health science. We stellen hiervoor een gebiedsvisie op waarin we ook aandacht besteden aan het op peil houden van de kwaliteit van de bestaande bedrijventerreinen.
- We bieden mogelijkheden voor functieveranderingen van leegstaande of leegkomende agrarische bebouwing in het omgevingsplan. Hiermee bieden we kansen voor bijvoorbeeld kleinschalige woon-zorg combinaties en recreatie, passend bij de vraag.
- In de zonnevisie nemen we op of en onder welke voorwaarden we ruimte bieden voor zonneparken.
- We pakken als gemeente een informerende, stimulerende en faciliterende rol bij initiatieven vanuit inwoners om hun eigen woning te verduurzamen. Door bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden beter onder de aandacht te brengen.
- Onze woningen gaan van het gas af. Hoe we dit precies kunnen doen werken we uit in de Warmtevisie.
- We stellen een mobiliteitsplan op waarin het beleid op het gebied van bereikbaarheid wordt uitgewerkt.
- In 2021 en 2022 wordt een Regionale Klimaatadaptatiestrategie opgesteld waarin de opgaven met betrekking tot klimaatadaptatie worden verduidelijkt. Vervolgens wordt een Regionaal Uitvoeringsprogramma 2022-2027 uitgewerkt. Wij volgen deze regionale aanpak.