Huidige situatie
In het veenkoloniaal landschap van Veendam zijn verschillende buurtschappen te vinden. Dit landschap wordt gekenmerkt door een open landschap met rechte wegen en diepen. Vanuit de lintdorpen heb je hier ver zicht. Het buitengebied is voor een groot deel in gebruik door de landbouw. Circa 2% van de banen in de gemeente zijn banen in de landbouw[1]. Dit betreft vooral akkerbouw en in mindere mate veeteelt. De landbouw draagt bij aan het open landschap.
Naast de landbouwgronden vinden er in het buitengebied mijnbouwactiviteiten plaats. Dit is zoutwinning, gaswinning en ondergrondse opslag van gassen. Onder Veendam zijn dikke zoutlagen van soms wel honderden meters dik te vinden. In onze gemeente wint Nedmag magnesiumzout, op de WHC-2 locatie tussen Tripscompagnie en Borgercompagnie en WHC-1 tussen Borgercompagnie en Kalkwijk.
Er wordt binnen onze gemeente gas gewonnen uit verschillende gasvelden. Onze gemeente ligt namelijk tegen het Groningenveld aan en het zuidelijke deel van de gemeente ligt boven een deel van het Annerveense gasveld. Deze gaswinning is in het buitengebied te zien. Denk aan de gaswinningslocatie aan de Woortmanslaan en in het Borgerswold. Bij Zuidwending wordt aardgas opgeslagen in ondergrondse zoutlagen door EnergyStock B.V. Dit gas wordt gebruikt om bijvoorbeeld verschillen tussen vraag en aanbod van gas op te vangen.
Tot slot wordt er in het buitengebied steeds meer duurzame energie opgewekt. De acht windturbines langs de N33 zijn daar een voorbeeld van. Daarnaast wordt er zonne-energie opgewekt op de gasopslaglocatie van EnergyStock bij Zuidwending.
Toekomstperspectief
Een van de uitdagingen voor ons buitengebied is het behoud van het open landschap. Er wordt steeds meer een beroep gedaan op het buitengebied. Bijvoorbeeld in de zoektocht naar woningbouwlocaties, nieuwe bedrijventerreinen of duurzame energieopwekking. Wij zien de openheid van het landschap als een belangrijke waarde van Veendam. De openheid van het landschap houden wij dan ook in stand. In het uitwerkingsprogramma wonen en de zonnevisie wordt de openheid van het landschap meegenomen als afwegingskader.
Daarmee blijft de landbouw centraal staan in het buitengebied. We vinden het belangrijk dat de landbouw verduurzaamt om zo de impact op mens en natuur te beperken. Met betrekking tot verduurzaming van de landbouw volgen we het beleid van de provincie, zoals opgenomen in het programma Duurzame Landbouw Provincie Groningen 2020-2024.
In onze gemeente is sprake van bodemdaling door de winning van grondstoffen. Â We zoeken naar een invulling van dit gebied die past bij de ontwikkelingen met betrekking tot de bodem. Er zijn daarnaast plannen om de ondergrondse opslagmogelijkheden bij Zuidwending uit te breiden met bijvoorbeeld perslucht of waterstof. Hiermee zetten we het huidige beleid voort, waarbij er al de mogelijkheid bestaat met betrekking tot het verbreden naar energie of recreatie. De huidige zoutwinningslocaties behouden hun huidige functie. Daarbij moet de zoutwinning plaatsvinden volgens het vastgestelde winningsplan dat is ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Bodemdalingskaart juni 2020 [bron: Nedmag, 2020]
[1] LISA/Waarstaatjegemeente.nl