In de omgevingsvisie van de gemeente Veendam staat beschreven wat wij met elkaar belangrijk vinden als het om onze leefomgeving gaat. De leefomgeving gaat over alles wat we buiten zien, ervaren, horen en ruiken. Bijvoorbeeld hoe onze gemeente eruit ziet, hoe schoon de lucht is, welke bedrijven er zijn, hoe we omgaan met vergrijzing, het winkelaanbod en duurzaamheid. In de omgevingsvisie kijken we niet alleen naar de leefomgeving die we kunnen aanraken of voelen. We kijken ook naar sociale onderwerpen zoals veiligheid en gezondheid. Met de omgevingsvisie willen we samen met inwoners, ondernemers én bestuurders een toekomstbeeld schetsen om onze gemeente nog mooier te maken om in te wonen, werken en verblijven.
De onderdelen van onze leefomgeving waar we trots op zijn, willen we graag beschermen en verbeteren. Daarnaast willen we ook nieuwe doelen bereiken. Deze doelen vertalen we in ambities en leggen we vast in de omgevingsvisie. Zo beschrijven we waar we tot 2040 mee aan de slag gaan. De omgevingsvisie is een dynamisch document. Dit betekent dat regelmatig wordt beoordeeld of de visie nog klopt, of dat de inhoud aangepast moet worden. Zo kunnen wij inspelen op ontwikkelingen in de samenleving.
Doel
Met de omgevingsvisie schetsen wij samen met inwoners en ondernemers een toekomstbeeld voor onze gemeente. Dit toekomstbeeld is erop gericht om de gemeente nog mooier te maken zodat iedereen er prettig kan wonen, werken en verblijven. De kaders die wij belangrijk vinden voor nieuwe initiatieven (plannen) worden per gebied in de omgevingsvisie omschreven. Deze kaders zijn de onderdelen van de visie, namelijk de thema’s, waarden en ambities (zie ook: hoe werkt de website). Wij bepalen niet precies wat er ergens moet gebeuren. Met onze kaders geven we aan wat we belangrijk vinden en zo nodigen we u als inwoners, organisatie of ondernemer uit om plannen te maken die hierbij passen.
Initiatief nemen
Nieuwe initiatieven (plannen) worden getoetst aan onze omgevingsvisie. Wanneer het initiatief aansluit bij de keuzes die wij maken in de omgevingsvisie, gaan we ermee aan de slag. Aan de slag betekent niet dat wij als gemeente het plan gaan uitvoeren. Samen met de initiatiefnemer bespreken we wie welke rol pakt. De visie zelf maakt nog geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Vaak heeft u hiervoor nog wel een nieuwe vergunning nodig.
Overig beleid
Deze omgevingsvisie wordt vastgesteld als gebiedsdekkende structuurvisie voor de gemeente Veendam. Wanneer de Omgevingswet in werking treedt wordt de omgevingsvisie het belangrijkste beleidsmatige instrument. De omgevingsvisie dient dan de strategische hoofdlijnen van al het beleid voor de fysieke leefomgeving in de gemeente te bevatten. Deze omgevingsvisie is alvast in de geest van dat vereiste opgesteld, maar voldoet er nog niet volledig aan. Tot 31 december 2024 heeft de gemeente Veendam de tijd om alle strategische hoofdlijnen van beleid uit huidige structuurvisies en overige beleidsdocumenten voor de fysieke leefomgeving over te brengen naar de omgevingsvisie. Het meer uitvoeringsgerichte beleid dat daaruit voortvloeit, zal in datzelfde tijdsbestek vastgesteld worden in verschillende uitvoeringsprogramma’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een uitvoeringsprogramma wonen, een uitvoeringsprogramma centrum en een uitvoeringsprogramma mobiliteit. In aanloop naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet zal bij de actualisaties van huidige structuurvisies en andere beleidsdocumenten al zoveel mogelijk gewerkt worden in die nieuwe systematiek. Totdat de uitbouw van de omgevingsvisie en de vaststelling van de uitvoeringsprogramma’s voltooid is, blijven de huidige structuurvisies en overige beleidsdocumenten (naast de omgevingsvisie) van kracht.