Leefbaarheid gaat over de aantrekkelijkheid van onze gemeente om er te wonen en te werken. Het gaat erom hoe u zich in Veendam voelt. Kan iedereen meedoen in de samenleving? Ook gaat leefbaarheid over veiligheid. Natuurlijk dragen woningen, voorzieningen, het milieu en banen ook bij aan de leefbaarheid, maar dit nemen we op in de thema’s wonen, voorzieningen, milieu, water en bodem en werken en ondernemen.
Wat is leefbaarheid?
Met leefbaarheid bedoelen we de aantrekkelijkheid van Veendam om er te wonen en te werken. Het gaat dan niet om het type huis of type baan dat u heeft, maar meer over hoe u zich in Veendam voelt. Het gaat bijvoorbeeld over de toegankelijkheid van openbare plekken en activiteiten en de manier waarop Veendammers met elkaar omgaan en naar elkaar omkijken. Kan iedereen meedoen in de samenleving? Dit noemen we sociale cohesie. Tot slot gaat leefbaarheid ook over veiligheid. Het gaat daarbij om de veiligheid op straat, maar ook om het aantal criminele activiteiten. De inrichting van de leefomgeving kan bijdragen aan sociale cohesie en het veiligheidsgevoel.
Waar staan we nu?
Volgens de Leefbaarometer scoort de veilige woon- en leefomgeving van onze gemeente iets beter dan het landelijk gemiddelde. Daarbij is gekeken naar de overlast die inwoners ervaren en naar de criminaliteitscijfers.
Zo’n 92% van onze inwoners geeft een voldoende voor de eigen woonbuurt. Dat betekent dat de overige inwoners een onvoldoende geven[1].
Wat komt er op ons af?
De samenleving wordt steeds individueler, waarbij mensen minder naar elkaar omkijken. Met voldoende openbare ontmoetingsplekken kunnen we stimuleren dat mensen elkaar opzoeken.
Een andere ontwikkeling die we zien is de toename van leegstand, met name in het centrum. De leegstaande winkels dragen niet bij aan een aantrekkelijke leefomgeving. Daarom kijken we of we een deel van de winkels anders kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door er woonruimte van te maken.
Hoe zien we de toekomst voor leefbaarheid?
In de Woonvisie (2019) hebben we aangegeven hoe we de leefbaarheid willen verbeteren met de woningvoorraad. Zo gaan we leegstand tegen door wonen boven winkels aan te moedigen. We brengen daarnaast de panden in beeld die al langere tijd leeg staan en nemen contact op met de eigenaar om te komen tot een mogelijke oplossing. Daarmee willen we het aantal leegstaande en verwaarloosde panden terugbrengen. Dit komt de aantrekkelijkheid en levendigheid in het centrum ten goede en kan het veiligheidsgevoel van inwoners verbeteren. De inzet op een leefbaar en aantrekkelijk centrum werken we uit in een Centrumvisie. Daarnaast blijft de subsidieregeling voor de concentratie van winkels in het centrum gelden.
We willen de subsidieregeling Reserve Krimpgebieden inzetten om wijken op te knappen en aansprekender te maken. Er zal vooral ingezet worden op Bareveld, Veendam Noord, en Havenbuurt. Voor een deel van Veendam Noord stellen we een wijkontwikkelplan op. We werken samen met inwoners en corporaties een toekomstperspectief uit, bijvoorbeeld over renovatie en herstructurering. Voor Bareveld hebben we al een wijkontwikkelplan opgesteld.
Om de leefbaarheid verder te verbeteren vinden we samenwerking tussen domeinen (zoals sociaal domein, ruimtelijke ordening en veiligheid) belangrijk. Ook zoeken we samenwerking met woningcorporaties zoals Acantus en welzijnsorganisaties. Hierbij kijken we verder dan leefbaarheid en veiligheid, maar denken we ook na over bijvoorbeeld toenemende gezondheidsrisico’s en mobiliteitsproblemen. De veiligheid op straat willen we waarborgen en waar mogelijk verbeteren. In het op te stellen mobiliteitsplan worden daarvoor concrete maatregelen uitgewerkt.
Daar waar door het verlies aan draagkracht voorzieningen verdwijnen uit de lintdorpen zetten we in op een goede bereikbaarheid van de voorzieningen in het centrum van Veendam. Veendam is een compacte gemeente waardoor alle voorzieningen voor iedereen goed toegankelijk moeten zijn. Het garanderen van toegankelijkheid van voorzieningen geldt niet alleen voor de inwoners van onze lintdorpen, maar voor iedere inwoner van Veendam. Als gemeente willen we dat iedereen zich thuis voelt. Op basis van het verdrag Handicap van de Verenigde Naties maken we Veendam inclusief voor iedereen. In dit verdrag staat wat Nederland moet doen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Denk daarbij aan het zelfstandig reizen met het openbaar vervoer, het verbeteren van de rolstoeltoegankelijkheid en het kunnen deelnemen aan sport, cultuur en onderwijs. Voor iedere inwoner moeten voorzieningen bereikbaar zijn en iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving. Een toegankelijk Veendam voor iedereen is daarom ook ons uitgangspunt bij nieuwbouw en herinrichting van gebieden.
Relatie met: Wonen, bereikbaarheid, voorzieningen, gezonde omgeving, groen en recreatie, milieu, water en bodem.
[1] GGD Groningen